19 черв. 2012 р.

МАН


Плідне десятиріччя
Заліщицька державна гімназія протягом 16 років, будучи закладом нового типу, прагне розвинути обдарованість кожної дитини у різних сферах людської діяльності.
Кожен учень – це особистість, здатна досягти успіху. І наші педагоги створюють належні умови, щоб розвивати їх творчі здібності. Учні мають можливість брати участь у різних конкурсах, які потребують від них нестандартного мислення, пошуку оптимальних рішень і відзначаються різноманітністю, високим рівнем складності, теоретичною та практичною неординарністю.    
Обдаровані діти – унікальні та складні характери. І тому педагоги вчать їх боротися та відчувати радість і насолоду від досягнення успіху. Адже   кожен учень – творець, і навчання в гімназії – перша сходинка у його Житті.
З метою залучення гімназистів до систематичної науково-дослідницької роботи у гімназії діють наукове товариство «Пошук», Заліщицька філія Тернопільського відділення МАН України, директором якої є Войчишин О.Д., відповідальним за роботу філії на базі Заліщицької державної гімназії – Підгребя Н.М. НГТ «Пошук» і МАН забезпечують інтелектуальний і духовний розвиток учнів, підготовку до активної діяльності в галузі науки та сприяють самовизначенню в майбутній професії. Саме тут гімназисти роблять перші кроки до храму наукової праці. Крім цього, науково-дослідницька робота розвиває світогляд учня, розширює творчий потенціал і формує самостійність, адже лише визначивши для себе завдання, кожна дитина при допомозі та сприянні дорослих досягне успіху. Беручи участь у різних семінарах, наукових конференціях та інших заходах, які проводяться не тільки у стінах гімназії, а й поза її межами, мають змогу відчути смак дослідницької роботи, задоволення від її кінцевого результату.
Ефективність роботи Заліщицької філії МАН України демонструє участь гімназистів у ІІ (обласному) та ІІІ (заключному) етапах Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт.
Робота МАН у гімназії у 2011-2012 н.р. характеризується різноплановістю та масштабністю. До наукової діяльності цьогоріч долучилося 95 здібних і талановитих гімназистів. Її підсумками є захист науково-дослідницьких робіт МАН. Варто зауважити, що цього року команда Заліщицької державної гімназії в десятий раз взяла участь у конкурсі-захисті науково-дослідницьких робіт МАН. І виступ був надзвичайно вдалим. Із 19 робіт, представлених на ІІ (обласному) етапі конкурсу, усі 19 зайняли призові місця: 8 – І м., 6 – ІІ м., 5 – ІІІ м.
Ми щиро вітаємо юних науковців, які посіли почесні призові місця. Це Грушко Роман – учень, який завоював І місце одразу у двох секціях:  математики та екологобезпечних технологій і ресурсозбереження (керівник Н.А.Грушко); Шмиглик Іванна – І місце у секції ветеринарії та зоотехніки (керівник О.К.Вікирчак); Галабура Діана – І місце у секції журналістики (керівник Н.М.Підгребя); Зозуляк Анастасія – І місце у секції української мови (керівник Н.М.Підгребя); Олексюк Олеся – І місце у секції світової літератури (керівник З.М.Копичинська); Скочинський Дмитро – І місце у секції  експериментальної фізики (керівник Н.П.Горин); Вікирчак Костянтин – І місце у секції астрономії та астрофізики (керівник Н.П.Горин); Гурська Софія – ІІ місце у секції релігієзнавства (керівники – Г.В.Коцебейчук і В.Г.Дяків); Федунів Тетяна – ІІ місце у секції археології (керівники – Г.В.Коцебейчук і В.Г.Дяків); Федорчук Марія – ІІ місце у секції української літератури (керівник Н.М.Підгребя); Навольська Іванна – ІІ місце у секції географії (керівник О.М.Олексюк); Шуль Назарій – ІІ місце у секції математики (керівник Н.А.Грушко); Підлісний Іван – ІІ місце у секції математики (керівник О.Ю.Колодницька); Мартишко Андрій – ІІІ місце у секції історія України (керівники – Г.В.Коцебейчук і В.Г.Дяків); Толуб’як Уляна – ІІІ місце у секції історія України (керівники – Г.В.Коцебейчук і В.Г.Дяків); Штогрин Анна – ІІІ місце у секції світової літератури (керівник З.М.Копичинська); Калакайло Михайло – ІІІ місце у секції математики (керівник О.Ю.Колодницька); Дребит Василь – ІІІ місце у секції теоретичної фізики (керівник Н.П.Горин). 
Шестеро учнів (Грушко Р., Шмиглик І., Скочинський Д., Галабура Д., Зозуляк А. і Олексюк О.) представляли нашу область на ІІІ (всеукраїнському) етапі конкурсу, що проходив у Києві. Грушко Р. і Зозуляк А. вибороли призові місця.
Добре виступили і учні 5(9)-А класу: Гарвасюк Руслан - секція екологобезпечні технології та ресурсозбереження (керівник Н.П.Горин) і Кравчук Юрій – секція хімії (керівник Г.М.Сушко). Вони серед конкурсантів наймолодші, тому в них ще все попереду,  перед цими юними науковцями тільки відкриваються великі перспективи. І ми впевнені, що в майбутньому завдяки наполегливій праці вони досягнуть успіху.
Такі результати гімназії у науково-дослідницькій діяльності закладу. Звичайно, нелегка це робота, та, повірте, надзвичайно цікава, адже разом з учнями відкриваєш для себе незнані досі речі.
Запрошуємо до співпраці й інші навчальні заклади, оскільки обдаровані діти є повсюди. Треба тільки вміти розгледіти ту обдарованість і допомогти їй реалізуватись. Віримо, що наступний навчальний рік буде успішним продовженням усіх гарних справ наших гімназистів і гурт юних науковців поповниться новими талантами, бо тільки
Роботящим умам,
Роботящим рукам
Перелоги орать,
Думать, сіять, не ждать.
І посіяне жать роботящим рукам (Т.Шевченко).

Надія Підгребя,
заступник директора Заліщицької державної гімназії,
відповідальна за роботу Заліщицької філії МАН України

Немає коментарів:

Дописати коментар