16 серп. 2015 р.

ТОЛЕРАНТНІСТЬ

28 квітня у Заліщицькій державній гімназії відбулося урочисте відкритя мандрівної молодіжної виставки «Разом». 
Виставка відвідала вже понад 10 областей України, розповідаючи про історію та сучасність національних меншин фактами та словами їх представників. На пересувній експозиції представлено 26 стендів, які розповідають про історію та сучасні реалії проживання національних громад на території України. Головною ідеєю є подолати бар’єр непорозуміння та розвинути в українців почуття толерантності, що сьогодні є дуже актуальним. Адже релігійна, національна, культурологічна толерантність є основою будь якого демократичного суспільства. Коли громада знаходить порозуміння, люди розуміють одне одного та сприймають нас такими,  які ми є».
Стенди представлені на виставці покликані зруйнувати існуючі кліше щодо національних меншин, які проживають на Україні. На кожному розміщено декілька фотографій та коментарі, в яких розповідається про національні особливості цих громад. Це, на думку організаторів, має розвинути у глядача почуття поваги.
На стендах представлено більшість національних меншин України: поляки, румуни, вірмени, євреї молдовани, угорці , представники іранської діаспори, грецької та багато інших. За задумкою авторів особливістю виставки є те, що кожна з національних громад представлена двома стендами. На одному  історія та сучасність цих громад, а на іншому безпосередньо розповідь їх представників. Вони діляться своїми враженнями про ставлення  до них в Україні.
Охоплює виставка і проблему біженців, як загальне поняття. Як приклад наводяться прижиттєві розповіді Альберта Енштейна, який свого часу також набув цього статусу.

Толерантне ставлення людини
Збереже планету від негод,
Розрубає мотлох павутини,
Переріже нитку перешкод.


Толерантне ставлення до всього
Допоможе, збереже й спасе.
Дасть здобути в чомусь перемогу,
Допоможе витримати все.


Будь завжди нестримним вільнодумцем,
Свої мрії пензлем намалюй.
Освіти життя яскравим сонцем,
Толерантний всесвіт побудуй.


                  Гід-інстуктор із Києва Андрій Книжний з учасниками тренінгу екскурсоводів

          Учні, які пройшли напередодні тренінг гідів ознайомили присутніх з метою та завданням виставки, зробили короткий екскурс  експозицією. 


         Директор гімназії Олександра Дмитрівна Войчишин, координатор виставки в Заліщиках підкреслила актуальність  проекту, його значимість для всього багатонаціонального українського народу. Вона представила колектив новоспечених  екскурсоводів та запросила до співпраці усіх охочих спробувати себе в ролі гіда.


      Цього ж дня виставку відвідали перший заступник Заліщицької районної державної адміністрації Роман Петрович Краснюк та завдувач відділу з питань освіти Надія Михайлівна Підгребя, які їз захопленням відгукнулися про потребу ознайомити з експозицією якомога ширше коло громадян міста і району.


        Юні  гіди Марта Джумага, Юрій Цимбалюк та Лілія Радинська провели екскурсію для членів учнівського самоврядування Заліщицької спеціалізованої  школи ім. Осипа Маковея, яких супроводжувала педагог-організатор Любов Петрівна Тофан. 



        Пощастило відвідати виставку цього дня і батькам наших гімназистів - членам Ради гімназії. Після засідання Ради вони з цікавістю розглядали кожен стенд, ділилися враженнями від прочитаного і почутого. Екскурсоводами для них стали директор гімназії О.Д.Войчишин та заступник директора з навчально-виховної роботи В.Г.Дяків.


Немає коментарів:

Дописати коментар